AKTUELNO

Iako mnogi smatraju da je od globalizacije najveću korist imala Amerika, to nije tačno. Ona je najviše učestvovala u njenom generisanju. Bez obzira na društveno i političko uređenje Kine, ova zemlja najviše je dobila od globalizacije, zahvaljujući pre svega svom otvorenom tržištu.

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, autor je knjige „Dva lica globalizacije – Istine i obmane“, koja se detaljno bavi stanjem globalizacije danas, a posebno u SAD, EU i Kini, kao ekonomski i politički najuticajnijim akterima globalizacije. Globalizacija, kako kaže, nije ideologija, iako je neki tako smatraju.

On objašnjava da je globalizacija proces koji je nastao otkrićem Amerike, ali i zahvaljujući Marku Polu, otkrivanjem pomorskih puteva, transportom ljudi i robe... Globalizaciju, objašnjava Dragaš, nisu generisali političari, već je ona rezultat tehnološkog napretka i nauke.

- Globalizacija su informacione tehnologije, korišćenje aviona, dostupnost lečenja, internet... Globalizacija je proces koji je nezaustavljiv, iako neki kvazistručnjaci govore da je neophodno da se vratimo u obrnuti proces jer se globalizacija završava – ističe Dragaš za emisiju „Pravac“.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, globalizaciju je veoma dobro definisao novinar, dobitnik Pulicerove nagrade, Tomas Fridman, a koji navodi da se nalazimo u četvrtoj fazi globalizacije.

Centar i generator Globalizacije 4.0, da se izrazim tim softverskim rečnikom, je pojedinac. Pre ove faze, bile su država, kompanije u potrazi za jeftinom radnom snagom na novim tržištima, a sada imamo pojedinca koji ima moć da sruši čitave države, da napravi haos, ali da sa druge strane napravi ozbiljne poslove i sistem biznisa koji je bio nezamisliv do pre dvadeset godina – kaže Dragaš. Ističe da je danas najveći dobitnik globalizacije Kina, pre svega zahvaljujući otvorenim tržištima i brzoj trgovini.

- Svi mi mislimo da je Amerika najviše profitirala od globalizacije, da je reč o imperijalističkoj sili, a to nije tačno. Amerika je najviše generisala globalizaciju, uz svoj novac, moć, nauku, razvoj. Amerika je gurala globalizaciju, ali Kina je dobila najviše od nje – kaže Dragaš, ocenjujući ovo kao apsurd.

Podseća na platformu „Alibaba“, ali i mnoge druge kineske platforme koje su neverovatno jake u konvencionalnom poslovanju, a što je pre, recimo, dvadeset godina bilo nezamislivo.

- Kina je veliki dobitnik globalizacije jer je otvorila tržište, bez obzira na to kakvo joj je državno i društveno uređenje – kaže Dragaš.

Foto: TV Pink Printscreen

Zahvaljujući globalizaciji kaže i da se broj gladnih u svetu drastično smanjio, pa se danas i ne govori toliko o gladi u svetu.

- Setimo se kako su pre 30 godina na svakih šest meseci bili apeli u Ujedinjenim nacijama od strane pokreta protiv gladi, osnivani su fondovi... Danas ne govorimo o tome – kaže Dragaš.

#Emisija Pravac

#Orhan Dragaš

'